Vi bryder den nedadgående kurve gennem behandling efter Minnesotamodellen

Ring Anonymt
Døgntelefon

Alkoholrådgivning

Vi plejer at holde tingene enkle, på spørgsmålet, ”er jeg alkoholiker”, eller ”drikker jeg for meget” er svaret,

”når alkohol koster andet end penge” er det som oftest et problem man skal kigge på.

Vi går ikke så højt op i hvad du drikker, hvornår du drikker eller hvor meget du drikker, men mere på løsninger til, hvordan du kan holde op, og få et godt liv uden alkohol.

Kort sagt, kom til at leve livet på livets betingelser, bare som værende det menneske du er.

Det kræver at du kommer ind og arbejder med de ting som du bruger alkoholen til, det kan f.eks. være:

 • At ligge låg på
 • At slappe af
 • At sove på
 • At håndtere følelser med.
 • Og meget, meget mere.

Der findes en løsning!

Du er måske bange for, ” hvad skal jeg så stille op med mig selv”.

Bange for abstinenser.

Bange for at livet bliver kedeligt.

Bange for eventuelle konsekvenser.          

Hvis du i din adfærd er begyndt at mærke, at dit misbrug får dig væk fra dine værdier og din sunde fornuft, så er tiden måske inde til, at du skal begynde at erkende, at du ikke kan klare det her uden hjælp.

Måske oplever du, at du lyver for dine omgivelser, underdriver dit forbrug, gemmer dine flasker, kører omveje for at købe alkohol – at du vælger venner, sociale begivenheder eller andre relationer fra hvis de står i vejen for netop alkohol.

Du har måske også oplevet at de har valgt dig fra – netop på grund af det.

Hvis du ikke kun er mentalt men også fysisk afhængig af dit af alkohol, har du måske også oplevet abstinenser, at blive fysisk syg når du er afholdende og dermed skal igennem medicinsk behandling for at blive abstinensfri, eller at du meget enkelt, begynder at drikke for at kunne passe dit liv og dit arbejde nogenlunde.

Alle hader ordet alkoholiker:

Ordet alkoholiker giver de fleste associationer til ’’manden på bænken’’ og ’’drankere’’, og derfor bryder ingen sig om at bruge ordet alkoholiker om sig selv.

Men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at når sundhedspersonale og behandlere bruger ordet alkoholiker og alkoholisme, er det som en benævnelse for personer, som opfylder de diagnosekriterier for alkoholisme.

De fleste vil i løbet af behandlingen komme på det rene med disse betegnelser, og mange benævner sig efter endt behandling som ’’ædru alkoholiker’’

Hvad der kan være tegn på alkoholafhængighed:

Det kan oftest være et tegn at man i f.eks. i sociale sammenhænge – eller alene, drikker mere end man havde planlagt og/eller forstillet sig, og derfor bliver mere beruset end hvad der er passende for den enkelte situation.

Det kan også være at du drikker i det skjulte, for ikke at dine nærmeste ser omfanget af hvad du indtager. Der er flere symptomer på, at man har et alkoholmisbrug, og man behøver ikke at skulle opfylde dem alle sammen. Kan man f.eks. se sig i 3-4 af symptomerne, så er der stor sandsynlighed for at det kræver professionel hjælp.

Tegn på at man har et misbrug kan blandt andet være:

 • Du drikker mere end planlagt
 • Du oplever tiltagende diskussioner i familien samt hos dine nærmeste
 • Du drikker måske i det skjulte
 • Du har brudt løfter om at nedsætte dit misbrug
 • Du bliver irriteret eller aggressiv når samtalen falder på alkoholforbrug
 • Du udvikler faste drikkevaner
 • Blackouts, du glemmer begivenheder fra da du var beruset
 • Toleranceøgning, du drikker mere som tiden går
 • Kontroltab, du har svært ved at stoppe når du først er gået i gang
 • Du drikker de første drinks hurtigt – for at opnå beroligende effekt.
 • Du drikker også alene, udelukkende for alkoholens virkning.
 • Ændrende personlighed når du er under indflydelse af alkohol (vred eller ked af det)
 • Drikker for at dulme underliggende følelser.

Men igen, du skal IKKE kunne matche alle punkter.

Et af alkoholismens mest markante symptomer er kontroltab. Dette betyder, at personen har svært ved at stoppe igen, når han eller hun har fået de første genstande, og derfor bliver mere beruset end planlagt – og mere end passende.

Man vil derfor også have tendens til at drikke de første genstande hurtigere. Det gør man, for virkningens skyld og er utålmodig efter at få den afslappende og beroligende virkning som medfølger.

Der kan være mange årsager til dette, men en af dem kan være at man vil dulme ubehagelige følelser, og derfor benytter alkoholen som en slags ’’beroligende medicin’’ mod f.eks. stress, søvnløshed, nervøsitet, bekymring mm.

Længere tids overforbrug af alkohol har psykiske og fysiske konsekvenser men også familiære konsekvenser. Et stort alkoholforbrug fører også til en lang række alvorlige sygdomme.

Derfor vil vi rigtig gerne hjælpe dig med er genfinde glæden i livet, give dig et valg og ikke lade alkoholen kontrollere dig. Vi vil hjælpe dig med at genfinde strukturen i dit liv, gennem faste rutiner, omgivelser, struktur og en fælles aktiv indsats her i huset. Dette vil hjælpe dig med at få oparbejdet dit selvværd, og din generelle tro på livet. Derved vil du også få nogle livslange relationer til de øvrige klienter, og få relationer til nogle som forstår den proces som du nu gennemgår, og har gennemgået.

Dit liv er alt det bedste værd, og du har efter endt behandling muligheden for at tage nogle andre og sundere valg. Du har muligheden for at gribe livet, og få absolut det bedste ud af det. Uden skyld, skam og dårlig samvittighed. Følelser som du nok sidder med lige nu, men som der kan ændres på ved den rette hjælp og behandling. Hvad der er sket i fortiden, er sket, men hvad der sker nu og i fremtiden kan du stadig ændre på.

På Behandlingscenter Møllen, vil du være omgivet af mennesker som har en gennemgående forståelse for dig og sin situation. Behandlere og nattevagter er alle tidligere alkoholikere og/eller misbrugere, og har derfor gået vejen selv mod et ædru og clean liv før dig. Det skaber en ligeværdig følelse, på det tidspunkt i dit liv, hvor du har mest brug for det. Der er plads, rum og nærvær til stede til dig, som ønsker et godt liv. Møllen er et sted med en hyggelig og hjemlig atmosfære, som giver dig alle betingelser for at kunne tage alt det du lærer med dig herfra og efterleve det hjemme hos dig selv.

Gode råd samt fakta til de pårørende:

I de fleste familier hvor der er tale om et problem med alkohol, vil man opleve at alkohol ofte fører til de samme diskussioner igen og igen. Du har sikkert allerede haft følelsen af magtesløshed, du føler måske allerede at du har gjort hvad du kunne og tænker ’’hvad mere kan jeg stille op’’  du gøre meget, du gør allerede meget bare ved at sidde og læse dette.

Problemet i mange familier er, at man ikke er enige om, hvor galt det står til, hvor de pårørende oplever tydelige tegn og symptomer på alkoholmisbrug, mens den der drikker, ikke selv synes det er så slemt. Det kan give anledning til lange og opslidende diskussioner om hvem der har ret.

Det er helt normalt at sidde med ubehagelige følelser, tanker og bekymringer. Du spekulere måske mere over fremtiden, og hvad du skal komme hjem til om en time. Du føler dig måske tilsidesat, og sat i anden række, og følelsen er ikke uberettiget, fordi som aktiv alkoholiker vil det altid være alkoholen eller stoffet der kommer i første række. Dette er ikke fordi du som pårørende er mindre vigtig for alkoholikeren, men fordi, at alkoholen er blevet et krav. Det kan være svært at sætte sig ind i, fordi du ikke selv har denne sygdom. Alkoholisme kommer snigende, er magtfuld og en progressiv sygdom, som ikke kan ignoreres. Det er vigtigt, at du husker, at det aldrig er din skyld at en person drikker. Det lyder barskt, men de fleste alkoholikere har brug for at ramme en bund, før de er klar til at gå i behandling. Det er derfor også en god ide at blive rådgivet og vejledt inden, og der står vi også til rådighed for dig. Lad os få en snak om hvordan vi bedst kan vejlede dig på den bedst mulige måde, i lige din pågældende situation.

Rigtig mange pårørende vil så gerne forstå hvorfor, hold op med det, for det kommer du ikke til. Samtidig vil pårørende gerne have beviser – hvad vil du med dem? Du skal stole på dine fornemmelser, for de er som oftest rigtige.

Du er nødt til at tage en alvorlig snak med dig selv om, hvad vil jeg med mit liv? Vil jeg leve på denne måde? Var det dette ægteskab jeg drømte om?

Pårørende bliver tit modvilligt medafhængige. De bliver manipuleret, snydt og løjet for. De prøver efter bedste evne at være der for alkoholikeren, prøver og forsøger at skabe/have kontrol – men når det ikke lykkedes, lander de pårørende ofte i at det kan være deres skyld.

Som en del af behandlingspakken her på Behandlingscenter Møllen vil du blive inviteret på et pårørende kursus, som er et tre dags kursus, om dig, for dig og til dig. Det er meget lærerigt og her vil du få redskaber og værktøjer for dig og dit liv.