Vi bryder den nedadgående kurve gennem behandling efter Minnesotamodellen

Ring Anonymt
Døgntelefon

Der er en vej ud af alkoholmisbrug

Alkoholmisbrug rammer bredt uafhængigt af status og alder.

​Du behøver ikke at være ”en bestemt type” for at være disponeret for at udvikle et alkoholmisbrug der kræver behandling.

En ”dårlig barndom” er heller ikke ensbetydende med, at du får et alkoholproblem som voksen. Det er alle slags mennesker, der kan komme ud i et alkoholmisbrug, hvor indtagelsen af alkohol ikke længere er hensigtsmæssig.

Hos Behandlingscenter Møllen ved vi, at det er svært at sætte sig ind i det mareridt, det er at befinde sig i et alkoholmisbrug og bede om hjælp til alkoholmisbrug.

Pårørende sammenligner det nogle gange med at holde op med at ryge, taler om tømmermænd eller anfægter misbrugerens viljestyrke.

Det er utroligt svært for mennesker, der ikke selv har et alkoholproblem at sætte sig ind i de personlige følelser. Den skyld, nedværdigelse, angst, depression, ensomhed og magtesløshed der forårsager, at man føler sig anderledes, er svær at beskrive.

Når man har et alkoholmisbrug, føler man sig ofte misforstået og som den eneste i verden med dette problem – men det er man ikke! 

Gennem årene har Møllen hjulpet mange klienter med at komme alkoholisme til bunds – både i Jylland og på Fyn og Sjælland. Du er naturligvis velkommen hos os uanset hvor du kommer fra.

Et alkoholmisbrug rammer hele familien

Når de nærmeste pårørende prøver at konfrontere misbrugeren med sit alkoholmisbrug, benægtes problemet ofte. Det er simpelthen for svært at se virkeligheden i øjnene og at de er afhængige af alkohol, og tanken om at skulle undvære alkohol er uudholdelig og totalt uvirkelig.

Det er svært at give slip på den hjælp og tryghed, man finder i alkoholen – selvom man inderst inde ved, at et alkoholmisbrug ikke er godt. Det kan derfor være meget svært for selv de tætte pårørende at motivere misbrugeren.

Det følelsesmæssige dilemma de pårørende står i, gør det svært at få alkoholikeren til at gå i professionel alkoholbehandling. Som pårørende kan det være meget deprimerende at være vidne til udviklingen af et alkoholmisbrug og alkoholafhængighed hos et menneske, man holder af.

Derfor er det vigtigt at søge den rigtige hjælp! Mange pårørende søger hjælp hos lægen som noget af det første i forsøget på at hjælpe. Hermed starter ofte en opslidende proces, der kan forløbe sig over flere år.

Alkoholmisbrug giver følelse af håbløshed

Som pårørende klynger man sig til håbet, fordi man så inderligt vil det bedste for personen. Det er typisk små lyspunkter som:

  • Nu har misbrugeren snakket med lægen og fået lykkepiller
  • Nu har misbrugeren lovet at drikke mindre
  • Nu har misbrugeren lovet at opføre sig pænere til fester, hjemme mm.
 
 

Men når personen med et misbrug af alkohol har været igennem lægens foreslåede antabuskur og måske psykologterapi og psykiaterens antidepressive medicin – og det stadig ikke virker – efterlades de pårørende med en følelse af håbløshed og magtesløshed. Deres mor, far, ven, mand, kone eller andet står stadig med et alkoholmisbrug. Gang på gang bliver man som pårørende skuffet og frustreret.

De mange nyttesløse forsøg er en opslidende proces, der i mange familier ender med skilsmisse, mistrivsel, jobløshed og et menneske, der kommer længere og længere ud i sit alkoholmisbrug.

Når forældre drikker for meget, svækker det deres forældreevne – altså evnen til at drage omsorg for barnet, mærke barnets behov og skabe tryghed og tillid. Mange, der drikker for meget, er bange, usikre og har et lavt selvværd.

Alkoholen virker dæmpende på angst og uro. I starten føles alkoholen måske rar, men efterfølgende rammes de fleste af dårlig samvittighed og drikker igen for at glemme problemerne. Det kan være svært at slippe ud af denne onde cirkel.

Medarbejdere

En alkoholiker kræver professionel hjælp

Afhængighed af alkohol kræver professionel hjælp og alkoholmisbrug behandling, og alkoholikeren skal også have hjælp til at forblive ædru.

Det største problem er nemlig ikke at holde op med at drikke alkohol, men at lade vær med at starte igen når livet, følelserne eller situationer kommer for tæt på og trang til alkohol genopstår.

Vi tilbyder hjælp til at leve livet i stedet for bare at overleve – det kræver hjælp fra nogen, der ved hvad det drejer sig om. Der er ikke tid til at eksperimentere med lette løsninger når det gælder alkoholafhængighed. 

Det kan i værste tilfælde koste liv, hvis der ikke bliver truffet en endegyldig beslutning om, at misbrugeren skal have den rigtige hjælp og gå i behandling for sit alkoholmisbrug. Læger og psykologer er gode til det, de er uddannet til. De er ikke uddannede til at behandle alkoholisme.

Antabus er ikke løsningen på et alkoholmisbrug

Ca. 50 % af den antabus, der produceres i hele verden, bliver indtaget i Danmark. Ja, det lyder helt skævt, når nu Danmark er så lille et land. 

Grunden er, at vi er et af de eneste lande tilbage, der stadig anvender antabus til behandling af alkoholmisbrug og alkoholafhængighed – og tallene for alkoholbehandling er generelt skæve her i landet.

 93 % af den medicin, der bliver solgt i forbindelse med alkoholbehandling, er antabus. Dog viser Sundhedsstyrelsens forskning, at præparatet ikke virker.

Derudover får ca. 75-80 % af mennesker med et alkoholproblem stillet diagnosen depression. Af dem får ca. 65 % ordineret antidepressiv medicin, uden der konstateres nogen mærkbar ændring af deres alkoholmisbrug og forbrug af alkohol efterfølgende. 

Dette er på trods af, at Sundhedsministeriet foreskriver, at du ikke bør indtage alkohol sammen med antidepressiv medicin. Derfor kan man undre sig over, at der udskrives antidepressiv medicin til personer med et overforbrug af alkohol og alkoholafhængighed.

Har du svært ved at undvære alkohol?

Hvornår har man et alkoholmisbrug? Er det svært for dig at finde ud af, hvordan du skal fungere i hverdagen uden alkohol? Er du i tvivl om, om du har et alkoholproblem? Kontakt os gerne for at få en snak. 

Som pårørende, ven eller kollega kan du også kontakte os og få vejledning i, hvordan man motiverer alkoholikeren til endegyldigt at gøre noget ved deres misbrug.

Kontakt os for at høre mere om alkoholisme

Vi hjælper mennesker ud af alkoholmisbrug – og har stor succes med det! Faktisk har vi landets bedste resultater. Første år efter behandling på Møllen er ca. 80 % stadig ædru. 

Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, priser eller alkoholisme generelt, kan du altid ringe eller skrive til os for mere information.

Kontakt os på telefon: 70 26 12 24 eller skriv til mail: info@mollen.dk, så vender vi tilbage hurtigst muligt.