Vi bryder den nedadgående kurve gennem behandling efter Minnesotamodellen

Ring Anonymt
Døgntelefon

Kvartalsdranker

Udtryk som ”kvartalsdranker” eller ”manden på bænken”

Kvartalsdranker er et lidt gammeldags udtryk, men bruges stadig af både personer der drikker og af pårørende.

Alkoholmisbrug – alkohol overforbrug eller skadelig brug af alkohol er også betegnelser der bruges. Disse betegnelser bruges ofte, nok mest fordi, at et alkoholproblem kan være svært at håndtere eller definere.

Mange pårørende undskylder ofte med, at han/hun passer jo sit arbejde – han/hun drikker ikke hver dag – eller han/hun er jo ikke voldelig og så ender man med at definere sin pårørende som kvartalsdranker.

Mange kvartalsdrankere har svært ved at erkende deres problem med alkohol, netop fordi de bruger samme undskyldninger som deres pårørende.

 • Jeg passer jo mit arbejde
 • Jeg kan sagtens stoppe
 • Jeg har lange perioder hvor jeg ikke drikker.

Uanset måden at drikke på, så er vi nødt til fastslå nogle ganske enkle ting for at kunne komme alkoholproblematikkerne til livs.

Når man skal indse, at der er et problem og få øjnene op for det, så er det vigtigt og vide følgende:

Det handler ikke om:

 • Hvor ofte man drikker!
 • Hvad man drikker!
 • Hvor meget man drikker!

Det man skal kigge på, er de reelle KONSEKVENSER af sit drikkeri.

Som oftest er konsekvenserne til at tage og føle på. Eksempler på konsekvenser af alkoholmisbrug / alkoholisme er;

 • Drikker i det skjulte
 • Man drikker mere alkohol end planlagt
 • Man lyver om sit forhold til alkohol
 • Man udvikler faste drikkemønstre
 • Skænderier om alkohol i familien / forhold
 • Drikker på følelser

Det der ofte sker for kvartalsdrankeren efter en periode med alkohol er:

Man får moralske tømmermænd

Man får travlt med at være en god far – en god ægtefælle – en god medarbejder.

Når man så i en periode har været alkohol fri og har fået genoprettet tillid,

Melder drikketrangen sig.

Man er blevet stresset og har brug for at slappe af

Og så starter hele Møllen forfra.

Det er ikke noget problem at holde op med at drikke. Det der er svært er, at lade være med at starte igen når livet, situationer, følelser banker på, så bruger alkoholikeren alkohol til at ligge låg, slappe af på osv. osv.

Alkoholmisbrug og alkoholisme kan ofte være en meget svær størrelse at håndtere. Mange ting flyder sammen i begreberne omkring, hvornår man er alkoholiker, hvornår drikker man for meget, er det dog så slemtAlkoholikeren, ender som oftest i et tomrum, i magtesløshed og mange ting bliver i stigende grad uhåndterlige i forhold og i familien, fordi alkoholen er begyndt at fylde for meget.

Mange går med fordommen om, at ”det er manden på bænken” som skaber billedet af alkoholikeren. Det er meget ofte grundlaget for sammenligning, når vi italesætter problematikkerne omkring alkohol og afhængighed. Sammenligningen giver som udgangspunkt ikke mening, da det i bund og grund ikke handler om manden på bænken, men om ”personen” der drikker for meget og hermed uhensigtsmæssigt.

At sammenligne sig selv med andre og spejle sig i måden andre drikker på, er kun et forsvar for at undgå at tage ansvar og ”indse” sit eget drikkeri.

Måske er man ikke helt selv klar over, at alkoholen er begyndt at fylde uhensigtsmæssigt, men når det begynder at fylde hos andre og de italesætter sine bekymringer, så er det nok fordi der er noget om snakken. Drikkeriet er begyndt at skabe konsekvenser. Stille og roligt sniger det sig ind. Og det kan være rigtig svært for de pårørende at nå helt ind til den som drikker og møde forståelse for sine bekymringer.

Måder at drikke på i misbrug er forskellige. Vi er jo forskellige som mennesker. Vi agerer forskelligt, i personlighed og adfærd, både med og uden alkohol. Nogle drikker alkohol dagligt, andre drikker det i perioder. Nogle drikker i det skjulte hvor man forsøger at iscenesætte et liv ”uden” alkohol og på den måde fastholder de sig lidt i en ”livsløgn”, på præmissen af, at det er helt okay og der er styr og kontrol på tingene.

Hvis man gentagende gange ikke kan styre sit alkoholindtag, og drikkeriet har konsekvenser for en selv eller for ens pårørende, så har man brug for alkoholbehandling.

Er du pårørende til en med et misbrug, men er i tvivl om hvordan du skal håndtere det, så tag kontakt til os på Behandlingscenter Møllen for rådgivning på døgntelefon.

Related Posts

Alkoholafhængighed

Hvad er alkoholafhængighed? Alkoholafhængighed, også kendt som alkoholisme eller alkoholmisbrug, er en kronisk progressiv sygdom præget af en ukontrollabel trang

hash - cannabis

Hash / Cannabis

Hash er et produkt, der udvindes fra Cannabis Sativa-planten og indeholder det aktive stof THC. Cannabisplanten kan bruges til at